30 Ağustos Zafer Bayramı ve Anıtkabir
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün liderliğinde Milletimizin tarihine altın harflerle yazılan, bağımsızlığına sahip çıkmak adına tüm imkansızlıklar içinde istiklal mücadelesi verdiği şanlı zaferin kahramanlık destanıdır. “30 Ağustos Zafer Bayramı”..
Bu zafer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatanı ve bayrağı uğruna hiç düşünmeden canını feda eden asırlardır hür yaşamış ve hür yaşayacak Türk milletin birlik ve beraberliği, sarsılmaz iradesi karşısında hiçbir gücün karşı duramayacağının göstergesidir. Zafer Bayramı Türk milletinin milli kimliği ve tarihine duyduğu gururu yücelten bir bayramdır.
Zaferin kazanılmasında büyük bir etkenliği olan stratejik zekası, askeri yetenekleri ve liderlik kabiliyetine sahip Atatürk’ümüz yenilen düşman Komutanı tarafından bile saygı, hayranlık duyulan ve Tüm Dünya liderleri ve halkı tarafından takdir edilen bir Cumhuriyet kurucusu olarak Anıtkabiri sayısız insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Saygı duruşunda bulunuluyor.
30 Ağustos Zafer Bayramı, “Türk Kurtuluş Savaşı” sırasında gerçekleşen Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde elde edilen zaferin yıldönümü olarak kutlanır.
Türk Kurtuluş Savaşı’nın en önemli dönüm noktalarından biri durumunda olan Dumlupınar Meydan Muharebesi Zaferi, “Dumlupınar Meydan Muharebesi”, 26 Ağustos – 30 Ağustos 1922 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Tarihin en büyük askeri zaferlerinden biri olan Büyük Taarruz, Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 26 Ağustos 1922’de başlatıldı ve aynı yıl 18 Eylül’de sona erdi.
Türkiye’deki Zafer Bayramı, Dumlupınar Muharebesi’nde (26-30 Ağustos 1922) Türklerin Yunan kuvvetlerine karşı kazandığı önemli zaferi anıyor. Türkiye’nin batısındaki Kütahya ilinde meydana gelen savaşın sonucu, Türk Kurtuluş Savaşı’nın (1919-1923) genel sonucunu belirledi. Zafer Bayramı ilk kez Türkiye’nin Ankara, İzmir ve Afyonkarahisar gibi birkaç şehrinde 30 Ağustos 1923’te kutlandı. 1935’te ise milli bayram oldu. Türk halkı 30 Ağustos’u Türk birliklerinin genel zafer tarihi olarak kabul ediyor.
İtilaf Devletleri olarak da bilinen Birinci Dünya Savaşı’nın galipleri, Mondros Mütarekesi hükümlerine dayanarak 1919 yılında Türkiye’nin bütüne alanları işgal ettiler.
Fransız birlikleri, Adana çevresindeki bölgeyi, İngiliz askerleri Urfa, Maraş’ı Samsun ve Amasya’nın Merzifon ilçesini, İtalyanlar, Antalya ve güneybatı Anadolu şehirleri de dahil olmak üzere Akdeniz kıyı şeridin büyük kısmını, işgal etdiler.
15 Mayıs 1919’da Yunan ordusunun İtilaf Devletleri’nin izniyle İzmir’e çıkmasıyla birlikte, Milli Kuvvetler olarak işgalcilere karşı mücadeleye başladı.
Atatürk 1920 yılında Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisini (TBMM) açtı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşun temelini hazırlayan Dumlupınar Meydan Muharebesi zaferi ve sonrasındaki zaferlerle kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı, Türk milletinin dayanışma içinde olduğu ve milli birlik ruhunun simgesi gündür.
yilmazparlar@yahoo.com