Konaklama sektöründe, sağlıklı doğru el yıkamak, personele, müşterilere yüksek kaliteli el hijyeni olanakları sağlamak, pozitif bir el hijyeni kültürünün teşvik edilmesine yardımcı olabilir ve işletmelerin sağlık ve esenliklerini önemsemesini sağlayarak insanları bakteriyel ve viral enfeksiyonlardan korur.
Genel olarak, kişisel hijyen konaklama endüstrisinin önemli bir yönüdür. Oteller, konukların sağlığını ve memnuniyetini korumak ve otelde yüksek bir temizlik ve hijyen standardı sağlamak için tüm personelin iyi kişisel hijyen uygulamalarını takip etmesini sağlamalıdır.
El hijyenini otomatikleştirmenin faydaları nelerdir?
Gerçekler, umumi bir tuvaletteki klozetin tutacağı, bir santimetrekare başına 20.000 civarında mikrop içerebildiğidir. Umumi tuvaletler mikroplar ve bakteriler için bir üreme alanı olabildiği ve klozetin tutacağı sık kirlilik kaynağı olabildiği düşünüldüğünde, insanların potansiyel olarak kontamine olmuş yüzeylere dokunmadan ellerini temizlemesini kolaylaştırarak mikropların ve bakterilerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilecek otomatik el hijyeni cihazlarına sahip olmak çok önemlidir.
05-07 Mayıs 2023 tarihlerinde Kocaeli Kartepe Dedeman Hotelde, Kocaeli Üniversitesi tarafından Bilimler Anadolu Akademisi işbirliğiyle düzenlenen Konaklama Endüstrisi (COHRIH) zirvesinde seminerler ve workshoplarda uygulamalı sunumlar gerçekleşti
Prof Dr. Mustafa Tayar sunumunda eksik olan yani doğru yapılmayan el yıkamasında el yüzeyinde temizlenmemiş bakterileri sergiledi. Uygulama Basın mensubu Yüksel Uysal ve Doç Dr. Ömür Alyakut tarafından yapıldı. Tam anlamıyla doğru yıkanmayan elde bakterilerin yok olmadığı görüldü.
Hijyenin hassas, kritik olduğu hoteller hastaneler ve diğer sağlık tesisleri ortak alanlarda- ortamlarda enfeksiyonun yayılmasını önlemek için el hijyeni önemlidir.
Genel olarak, el hijyeninin otomatikleştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol çabalarını önemli ölçüde iyileştirme, enfeksiyon riskini azaltmaya ve genel halk sağlığını iyileştirmeye yardımcı olma potansiyeline sahiptir.
Kişisel hijyen, hastalığın veya hastalığın yayılmasını önlemek için temizliği sürdürme, otel endüstrisindeki tüm personel, konukların sağlığını korumak ve otelin itibarını korumak için iyi kişisel hijyen uygulamalarına uymalıdır. Bu, özellikle yiyecek veya içecekleri kullanmadan önce ve eldiven ve saç fileleri gibi uygun koruyucu giysiler giymeden önce ellerin sık sık yıkanmasını içerir.
Kişisel hijyenin yanı sıra, otellerin tesislerde ve misafir odalarında yüksek standartlarda temizlik ve hijyenin önemini temizlenmesini ve dezenfekte edilmesini akademisyenler altını çizerek dile getirdiler.
Temizliğin Sosyal Tarihi Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme yapan Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak
Bugünlerde 56,4 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan temizlik sektöründe 39,2 milyon dolar ihracat yapılmakta ve yaklaşık 709 firma faaliyet göstermekte olduğu, sektörde 10 bin kişi istihdam edildiği, kapasite kullanım oranın ise %55-60 aralığında gerçekleşdiği bilgileri verdi
Temizlik tarihinde önceleri, temizlik için kil ve kül, çöven otu gibi bazı bitkiler de kullanıldığını, sabunu ilk kez Anadolu’da Fenikeliler (M.Ö. 600) tarafından kullanılmaya başladığını aktardı. Yine verilen bilgilere göre Romalılar Döneminde laisizmin benimsenmiş, temizliğin gerekçesi sağlıklı bir yaşam için fizyolojik gereksinimler olarak ortaya çıkmış. Hamamlar, şifahaneler ve evlerde yıkanma bölmelerinin ilk örnekleri bu döneme mahsus olduğu, çevre temizliği ile ilgili düzenlemelere başlanmış, hamam-banyo kültürü yaygınlaşmış.
1913 yılında Belçikalı bir kimyacı olan Reychler sabuna benzeyen sentetik deterjanı, 1917 yılında Alman kimyager F. Gunther ilk sentetik ticariü deterjanı, 1932yılında Henkel’in Fewa ve Procterü&Gamble’in Dreft markalarıyla yağ alkolü sülfat bazlı deterjanı, 1954 yılında kombine yer yıkama makineleri,ü 1969 yılında mop temizlik tarihine girmiştir.ü 1970’lerden sonra ultrasonik dalgalarla çalışan robot süpürgeler kullanılmaya başlanmıştır. 1970’li yıllarda ülkemizde deterjan ve temizlik ürünleriü üretiminin ivme kazanmıştır. Bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak ufuk turu attırdı. Yine tarihleriyle sektörün Trendlerini günümüze kadar getirdi.
Çok yoğun dolu dolu geçen iki gün zirvesi sonrası Kocaeli’nin Tarihi mekanları, müzeleri gezildi. Belediye rehberleri ve Kültür Departmanındaki çalışanları tarafından bilgiler verildi.
yilmazparlar@yahoo.com