• Cts. Ara 14th, 2024

BASIN TOPLANTILARI

BASIN TOPLANTISI-BASIN TOPLANTILARI- HABERLERİ

7. Uluslararası Adana Lezzet Festivalinde- Osmanlı Seçkileri

ByYilmaz Parlar

Eki 10, 2023

Milletlerin tarih boyunca doğayla girdikleri etkileşim sonrasında tecrübeyle oluşturdukları yemek kültürü onların damak zevkini, zerâfetini ve beslenme alışkanlıklarını yansıtmaktadır.

7.Uluslararası Adana Lezzet Festivalde; Bilal Uludağ’ın Başkanlığını yaptığı Sarıçam Belediyesi Standında Duayen aşçı, yemek uzmanı, Recep İncecik ve Ödüllü şeflerimizden Reşat Aydın Adana’nın kadim 2  seçkisini sundu. Tariflerini verdi.

Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in 1844’ten sonra yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayınlanan ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn’iyi dahil tüm Osmanlı yemek kitaplarını kütüphanesinde bulunduran  konusunda Osmanlı Yemekleri duayen aşçı, yemek uzmanı, Recep İncecik sayısız denemelerle damıtma usulüyle gerçekleştirdiği, unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı şerbetlerinden  tarifini paylaştı. Çağrıda bulundu..Yemeklerde Sağlıklı İçeçek Şerbet İçiniz.. “Kendiniz Yapın-Kendiniz İçin”

Recep İncecik Adana’nın tüm baharatların kullanıldığı Haşlama şerbeti ile Soğuk meyan köklü karanfilli şerbet ve nar, kızılcık daha bir çok meyve katkılarıyla sıcak şerbeti hazırladı.

Şef Reşat aydın, Diykebrige aşı yemeğini yaptı.

Cildi güzelleştirin hazmı kolaylaştıran 600 yılık unutulmuş bir lezzet olduğunu söyleyen Şef Reşat aydın, “Yaptığımız yemek 1400 yıllarına ait güzellik iksiri unutulmuş bir lezzet” olarak tanımlıyor.

“Diykebrige” 14. yüzyılda Osmanlı Mutfağı’nda cildi güzelleştiren bir yemektir. Osmanlı Mutfağı’nın günümüzün modern mutfak literatürünün ilerisinde, sağlıklı tıbbi nitelikler taşıyan, dünyada eşi benzeri olmayan tıbbi faydaları anlatan ve mutfak hiyerarşi sisteminin baş mimarı, başlı başına bir füzyon mutfak niteliğini taşıyan engin eşsiz bir mutfak kültürü olduğunu söylüyor Reşat Aydın

Reşat Aydın “14. yüzyılın sonu, 15. yüzyılın başlarında, kaleme aldığı yazmalarıyla, Anadolu coğrafyasında adını duyurmuş meşhur bir hekim olan Muhammed bin Mahmûd-ı  Şirvâni’nin, sağlıklı yiyecek içecek, giyecek, spor, ilaçlar gibi muhtelif konulardan bahseden “Ya’kübiyye”  adlı eseri bulunmaktadır. Sağlık koruma prensipleri, ağır ve hafif yiyecekler, yaz ve kış sporları, ata binme, uyku düzeni, teskin edici ilaçlar, bazı ilaç tertipleri, bazı bitki çaylarının, infizyon ve dekoksiyon halinde hazırlanmalarından da bahseden, “Ravzatu’l-ltr” adlı eczacılıkla ilgili bir eseri de vardır.

Tarihin en büyük hekimlerinden biri olan, Muhammed bin Mahmûd-ı  Şirvâni’nin, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde bulunan, ilk sayfası eksik ve son sayfaları olmayan adı belirsiz olan yazma yemek kitabında, insan sağlığına etkilerini belirtir. Cildi güzelleştiren “Diykebrige” adlı bir yemek tarifi ve faydalarını eserde anlatır.”  Diyen Aydın

“Diykebrige, cildi güzelleştirir, yiyecekleri sindirir, iştahı açar, ağız kokusunu giderir, buharın beyine çıkmasını engeller, yemeklerden sonra ekşi geğirenlere, kalp ağrısına, kusmaya ve balgamdan dolayı oluşan baş dönmesine son derece faydalı bir yemektir. Bu güzide yemeğin tarifini sizlerle paylaşırken, unutulmuş, güzellik iksirini denemenizi bir şef olarak tavsiye ediyorum.” şeklinde faydalarını sıralıyor.

Diykebrige Aşı

Malzemeler: 100 gram sadeyağ (tereyağı), Yüz gram kuyruk yağı (çok küçük doğranmış), 500 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti, Yarım su bardağı akşamdan ıslatıp yıkanmış nohut, Bir baş soğan, 750 gram küçük baklava dilimi şeklinde doğranmış pırasa, 8 adet dövülmüş kırmızı tane biber, Bir kaşık sirke, 100 gr çekirdekleri çıkarılmış kızılcık, Yarım bağ doğranmış taze kişniş (aş otu), 4 adet taze defneyaprağı, Bir tatlı kaşığı dövülmüş kuru kişniş, Yeterince tarçın, yeterince kemik suyu, Bir tatlı kaşığı bal.

yilmazparlar@yahoo.com

Uluslararası Adana Lezzet Festivalinde- Osmanlı Seçkileri